ÍNDEX

Aquest núm. 3 del Butlletí del Cercle 21 el dediquem al negacionisme, és a dir, el discurs polític i intel·lectual que, des del nacionalisme espanyol, nega, relativitza, minimitza o silencia la persecució política de la llengua catalana. En els darrers anys aquest discurs s’ha reforçat i, per tant, val la pena que hi parem esment.

Hi trobareu el contingut següent:

Editorial [Negar els fets, embolicar la troca]: Precisa a què ens referim amb el terme negacionisme, ressegueix la continuïtat històrica (fins ara mateix) d’aquest aspecte del pensament nacionalista espanyol, descriu les diferents formes que pren i analitza els tòpics, silencis, mitges veritats i falsedats de què se serveix per a difondre el seu missatge a través d’importants mitjans.

Entrevista a Josep Benet [“El tema del negacionisme de la persecució política de la llengua catalana és fonamental”] (Jordi Finestres, Rafel Torner). L’autor de L’intent franquista de genocidi cultural de Catalunya, una obra de referència, ens parla, amb un punt d’autocrítica, del procés que després de la dictadura ha propiciat que el negacionisme es propagués fins arribar a ser assumit explícitament per les més altes institucions de l’Estat.

El lleuger fracàs del negacionisme (Jordi Solé i Camardons). Ens parla principalment del discurs que nega la persecució contra el català esdevinguda abans de 1978. Des dels funcionaris borbònics del segle XVIII, passant per Unamuno o Madariaga, arribarem al rei Joan Carles I i altres negacionistes d’ara mateix.

1978-2005: continua la persecució política de la llengua catalana (Joan Ramon Soler). Després de la dictadura franquista, el discurs hegemònic s’ha instal·lat en un sobreentès que nega que ara el català pateixi cap mena de persecució o discriminació política. L’article aporta una gran quantitat d’informació i documentació sobre fets que desmenteixen d’una manera demolidora aquest sobreentès.

Perles de la negació (Marina Solís). Una petita mostra de citacions textuals de llibres, discursos parlamentaris, articles i declaracions de caire negacionista. Bibliografia relacionada amb aquest tema.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s