Quins són els avantatges de parlar holandès a Holanda?

Parlar holandès a Holanda comporta tots els avantatges d’un coneixement directe i immediat de la realitat del país. Permet gestionar les necessitats petites i grans de la vida diària, adquirir informació –que pot ser rellevant, necessària i de vegades urgent– que afecta com a persona i ciutadà, relacionar-se amb l’altra gent del país, viure’l en totes les seves vessants i triar les experiències que s’adiuen millor amb el gust, interès o requeriments i possibilitats personals.

Si per motius professionals o de lleure es viu a Holanda sense ser holandès, és clar que per tot allò que ja s’ha explicat i que podria ser una llista inacabable, l’holandès és la via per a la interrelació de la persona amb el país que l’acull i els seus habitants d’origen. Li posa a l’abast les mateixes oportunitats i facilitats i tota una manera de veure el món, perquè la llengua és més que un instrument mecànic de transferència de dades, ofereix el resultat dinàmic i canviant de la manera d’haver viscut i vist el món de tota una col•lectivitat. A Holanda, l’holandès.

Canviem ara les paraules “holandès” i “Holanda” per “català” i “Catalunya”. Canvia la nostra actitud? Negar-ho és mentir. Sembla que ara ens hem d’esforçar a trobar arguments diferents dels que acceptàvem abans, que sent naturals no cal ni justificar ni ampliar. Alguna cosa és diferent en els dos casos. Hem d’ampliar la nostra visió si volem entendre la raó de la diferència.

Imaginem la situació. Un nouvingut a Holanda tria entre tres opcions respecte a l’holandès. En la primera, formar-se activament; en la segona, anar fent la viu-viu amb el seu propi idioma i el que li serveix per entendre’s amb els companys de feina –que tampoc és l’holandès- i, finalment, en la tercera, rebutjar conscientment aprendre una sola paraula, parlar sempre i exigir que li parlin en un idioma diferent de l’holandès. En aquest últim cas l’actitud pot ser més o menys bel•ligerant; qui explica que “mai aprendré holandès perquè en [el meu idioma] m’explico millor” és la versió educada de la més agressiva “mai parlaré holandès perquè només el parlen a Holanda” o “no vull que els meus fills parlin holandès perquè només el parlen a Holanda” (dit per algú que viu a Holanda).

Qualsevol a qui es pregunti afirmarà que la tercera tria és incomprensible, absurda. És evident que l’actitud dels que rebutgen l’holandès és, dient-ho de forma molt diplomàtica, poc intel•ligent i, a més, té la característica d’incorporar elements agressius i de manca de respecte envers Holanda que no l’ajudaran en l’adaptació a Holanda.

I doncs? Passa que la incomoditat, la dificultat per respondre a quins són els avantatges de parlar català a Catalunya, prové d’una distorsió perversa de la realitat que tenim tan interioritzada que ni ens n’adonem. La diferència és que, en parlar del català a Catalunya, tant catalans com estrangers no veuen la incongruència de la tercera opció. Aprofundir en com s’ha generat aquesta aberració no és tan important com adonar-se’n i actuar en conseqüència, caminar cap a una naturalitat en la forma de vida de tots els que són a Catalunya.

Cada ciutadà, cada institució, té un paper a fer en un procés en què, malgrat l’escepticisme d’alguns, tots hi poden guanyar en nom de la racionalitat i la convivència, del respecte i, per què no dir-ho?, del que és just i natural.

Per començar, fem créixer el nombre dels que, per una actitud activa o simplement neutral, entenen que parlar català és natural si es viu a Catalunya. Si us plau, ajudeu a tots els que ja fan ús normal de l’idioma del país, ajudeu els que trien ser com vosaltres. Sigueu conscients de l’esforç i tracteu-los com a iguals, parleu-los en català i feu allò que sigui possible perquè els que tinguin dificultats i l’estan aprenent els sigui més agradable i gratificant fer-ho, no els forceu a viure permanentment en un gueto. Qui vol aprendre un idioma aprofita i agraeix totes les oportunitats que se li donen; l’aprenentatge d’un idioma agilita el procés d’acollida i integració, la capacitat d’intercanvi entre la persona i el seu entorn.

Ramon Carranza
Empresari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s